Vegetarische shakshuka | Fase 2C

Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht dat je de hele dag door kunt eten. Het komt oorspronkelijk uit het midden-oosten maar je kunt het inmiddels over de hele wereld eten. Het is een dikke groentesaus met erin gegaarde eieren, bedoeld om met z’n allen uit de pan te smikkelen. Vanuit de basis is dit een vegetarisch gerecht.

Met dit gerecht kun je eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt.

Ingredienten (voor 2 personen)
500 gram tomatenblokjes (passata)
1 eetlepel tomatenpuree
1 rode paprika (geel of groen kan ook, als je wat meer kleur in je gerecht wilt)
1 aubergine
1 blik kidneybeans (goed afspoelen)
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel paprikapoeder
4 eieren 

Bereidingswijze
1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
2. Neem een redelijk diepe koekenpan of hapjespan, voeg wat olijfolie toe en fruit de ui even.
3. Snijd de paprika en aubergine in stukjes en voeg samen met de knoflook toe. Bak een paar minuten mee.
4. Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat even pruttelen.
5. Voeg het blikje kidneybeans en alle kruiden toe, inclusief wat peper en zout en roer goed door. Proef vooral tussendoor, als je saus wat pittiger mag, voeg je meer kruiden toe. 
6. Maak een kuiltje in je saus, hier gaat je eerste eitje in.
7. Herhaal deze stap voor je overige eieren.
8. Je eieren gaan nu als het ware pocheren in je saus. Leg daarom een deksel op je pan, zet het vuur laag en laat de eieren in ongeveer 6-8 minuten pocheren. Controleer regelmatig.
9. Strooi ten slotte wat fijngehakte peterselie over je Shakshuka en serveer in de pan (staat leuk!).

Dit recept is geschikt vanaf fase 2C.


Terug naar het overzicht