Intermittent fasting wordt steeds populairder. Intermitting fasting, oftewel eten met tussenpozen, omdat mensen merken dat ze er zich gezonder door voelen en meer energie van krijgen. Voor veel mensen is het dan ook onlogisch om te vasten omdat we altijd hebben geleerd om drie maaltijden te hebben en daarbij 3 tot vier tussendoortjes. Maar in tegendeel, zo veel eetmomenten is (vanuit mijn visie) helemaal niet goed voor je lichaam. Je lichaam is hierdoor continue bezig met verteren en kan minder energie geven aan andere processen in het lichaam!
Intermittent fasting wordt steeds populairder. Intermitting fasting, oftewel eten met tussenpozen, omdat mensen merken dat ze er zich gezonder door voelen en meer energie van krijgen. Voor veel mensen is het dan ook onlogisch om te vasten omdat we altijd hebben geleerd om drie maaltijden te hebben en daarbij 3 tot vier tussendoortjes. Maar in tegendeel, zo veel eetmomenten is (vanuit mijn visie) helemaal niet goed voor je lichaam. Je lichaam is hierdoor continue bezig met verteren en kan minder energie geven aan andere processen in het lichaam!
Wat is intermittent fasting?
Het is een methode waarbij je dagelijks het aantal eetmomenten dratisch reduceert en het tijdsbestek waarin je op een dag eet verkleint. Een hele gangbare methode is de 16/8 methode. Eerst wordt er 16 uur gevast en 8 uur gegeten. In de praktijk betekent het dat er gemiddeld drie maaltijden op een dag worden genuttigd. De eerste doorgaans rond 10 uur, de tweede rond 14 uur en de laatste rond 18 uur.
De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting
Voor- en nadelen
Voordeel 1: als je vast hoef je zelf ook minder met eten bezig te zijn. Minder stress omtrent eetmomenten en meer vrije tijd. Je hoeft bijvoorbeeld niet gelijk te ontbijten, zo hou je meer tijd over in de ochtend.
Voordeel 2: je zou meer energie hebben omdat je lichaam geen energie naar de spijsvertering hoeft te sturen. Je voelt je vaak veel energieker en helderder in je hoofd.
Nadelen:
Nadeel 1: je moet nauwkeurig plannen. De keren dat je wel eet moet je goed inplannen. Wat ga je eten? Bevatten de maatijden voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten en voldoende calorieën?
Nadeel 2: opbouwen. Het is belangrijk het vasten op te bouwen. Niet iedereen kan meteen overschakelen van een eetpatroon van drie maaltijden en drie tussendoortjes naar een eetpatroon van twee tot drie maaltijden per dag. Begin dus eerst met het weglaten van je avondtussendoortje en stel je ontbijt met een uurtje uit. Hoe voel je jezelf hierbij? Of ben je er na een maand (geef het goed de tijd) nog steeds niet aan gewend?
Nadeel 3: het is niet voor iedereen weggelegd om te gaan vasten. Vasten moet ook niet gezien worden als een 'snelle manier' om af te vallen. De basis van je voeding moet natuurlijk goed zijn en vasten is eerder een aanvulling voor mensen die al gezond eten en leven.
Hoe begin je met vasten?
Bouw het langzaam op. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het uitstellen van je ontbijt. Let op: dit betekent niet het ontbijt overslaan. Je eet alleen later. Als je normaal om 7 uur zou ontbijten, kun je proberen om een uurtje later te ontbijten. Of juist in het weekend je ontbijt nog langer uit te stellen door eerst lekker in huis te gaan rommelen.
Maaltijden in orde
Het is van belang dat je maaltijden in orde zijn voordat je begint met vasten. Want zeker in het begin kan vasten gepaard gaan met honger en ik wil natuurlijk voorkomen dat er een compenstatie drang ontstaat. Een volwaardige maaltijd bestaat uit voldoende calorieen, koolhydraten, vetten en eiwitten.
De juiste verhouding is ongeveer:
→ 30-40% uit gezonde vetten (olijfolie, kokosolie, ghee, roomboter, noten, pitten, zaden, avocado, olijven of vette vis zijn voorbeelden van gezonde vetten)
→ 25-30% uit eiwitten ( gevogelte, eieren, noten, zaden en peulvruchten)
→ 30-45% koolhydraten (groenten, fruit en glutenvrije granen)
Begin met vasten altijd onder begeleiding en met de juiste tips. Ieder lichaam is anders en vasten is niet voor iedereen geschikt. Wil je hulp? Mail dan naar steffie@body-size.nl